Tietoja itsestäni

Hei, olen Antonio, valmistunut hopeaseppäartesaaniksi Lahden Salpauskeskuksesta. Nyt opiskelen kultasepääartesaaniksi samassa paikassa. Tästä blogista pääset seuraamaan opiskeluaikani tekemiäni projekteja.

maanantai 8. kesäkuuta 2015

Työssäoppimisjakson asiakastyö: Ruusukvartsilla varustettu kulta- ja hopeasormus

Suoritin työssaoppimisjaksoni Rauli Kostiaisen Ateljeessa. Jakson aikan tein korjaustöitä ja uusin rodiumpintoja sekä kiillottelin että putsasin vanhempia koruja.

Jakson suoritukseen kuului myös jonkin asiakastyön suorittaminen. Sain tehtäväkseni tehdä samankaltaisen sormuksen kuin asiakkaalla, mutta istutettu kivi tulisi olla turmaliinin sijaan ruusukvartsia.

Vasemmalla mallikappaleena toimiva asiakkaan sormus,
oikealla aloittamani sormusrunko tilaustyötä varten.

Aloitin työn mittaamalla sormuksen kehää. Tämä loi siinä mielessä haastetta, että kun sormus ei ollut täysin pyöreä. Tosin yliajattelua tämä oli, sillä tajusimme että voimme vain katsoa sahauspisteet suoraan sormuksesta, täten sormuksen mitta tulisi olemaan tismalleen sama, eli sopiva.

Runko valmiiksi pyöristettynä ja sahattuna.
Viiva näyttää mihin kultalanka tulisi kiinnittää.

Sahauksen jälkeen oli aika kiinnittää kultalanka sormuksen rungon ulkokehään. Tämä oli ensimmäinen kerta kun juotin kultaa kiinni hopeaan, joten minua jännitti tilanne aika paljon. Tämä oli muutenkin ensimmäinen kerta kun työstän kultaa, ja tietäen materiaalin kalleuden, en haluaisi millään tavalla tuhlata tai aiheuttaa hävikkiä. Joten ryhdyin varoen juottamaan.
Onneksi lanka ei sulannut, vaan kiinnittyi ongelmitta suoraan runkoon. Lopputulos oli hyvä.

Seuraavaksi kiinnitimme vielä hopeataulun somruksen runkoon. Tähän tulisi kivi sitten myöhemmin istuttaa. Taulu ei jostain syystä halunnut kiinnittyä aivan yhtä helposti kuin aiempi juotos, mutta sain sen lopulta ihan siististi kiinni.

Runko Tauluun kiinnitettynä.

Seuraavaksi puhdistin taulun pinnan, jotta saisin juotettua kultalevyn siihen päälle. Alkuperäisessä sormuksessa oli kultakerros taulun kasvossa, joten samanlainen kerros oli tehtävä tähänkin.

Taulu puhdistettuna. Kivi ja sen tuleva
kehys näkyvät taustalla.

Tämän kultalevyn kiinnitys sujui muuten moitteita, paitsi että kullassa oli materiaalivikaa, joka sitten aiheutti kultapinnan röpelöitymisen.

Kultamateriaalivian sijainti suoraan kesekllä
itse taulua.

Tässä vaiheessa iski paniikki. Hetken pohdinnan jälkeen päätin koittaa hioa mahdollisimman paljon vikajäljestä pois, ja loput jäisi kiven sekä sen kehyksen alle.
Tämä kikka toimi hyvin. Juotin siis kiven kehyksen. Sahattuani vielä läpireiän tauluun kiven kehyksen sisäpuolelle, oli ainevikajäljet poissa! Samalla vielä juotin pallot paikoilleen, jonka jälkeen kivi istutettiin paikoilleen.

Kivi istui kuin nenä naamaan!

Loppukiillotus vielä, ja sitten sormus oli valmis. Itse en ollut paikalla kun asiakas tuli sen noutamaan, mutta oli kuulemma hyvin tyytyväinen. Siitä olen onnellinen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti