Tietoja itsestäni

Hei, olen Antonio, valmistunut hopeaseppäartesaaniksi Lahden Salpauskeskuksesta. Nyt opiskelen kultasepääartesaaniksi samassa paikassa. Tästä blogista pääset seuraamaan opiskeluaikani tekemiäni projekteja.

lauantai 6. kesäkuuta 2015

Avainriipus

Tuttuni tilasi tyttöystävälleen lahjaksi avainriipuksen. Avaimen terä tulisi olemaan hänen suunnittelemansa J:n muotoinen.

Tässä haasteellinen mallikappale.

Tämä kirjain tulisi veistää vahasta, joka valettaisiin sitten hopeaksi. Kirjaimen monitasoisuus ja monimuotoisuus loi aluksi hahmottamisen haastetta, mutta selvisin tehtävästä lopuksi hyvin.

Avaimen silmän suunnitteluun sain vapaat kädet. Pienen luonnostelu-tuokion lähetin luonnokset tutulleni arvioitavaksi. päästyämme sovitnoon siitä mitä hän haluis, aloin veistämään silmän puolikasta. Valaisin ensin puolikkaan, sitten ottaisin siitä kumimuotin, ja valaisin toisen puolikkaan.


Tässä vahasta veistetty silmän puolikas.


Silmänpuolikkaan tekemisessä ainoa merkittävä haaste oli saada etu ja nurjapuoli symmetrisiksi. Ei se mahdotonta ollut, mutta vei hiukan enemmän aikaa vain. Lopputulokseen mieltyneenä, olin vlalmis valamaan.

Avaimen vahakappaleet valmiina valua varten.
Avaimen varsi on hopealankaa. 


Onnistuneen valun jälkeen, puhdistin kappaleet, otin silmän puolikkaasta kumimuotin, ja sitten uuden valukipsin jähmettyessä juotin jo valmiit kappaleet yhteen.

Valettujen hopeakappaleiden sovittelua.
Samalla ensimakua tulevasta tuotteesta.

Kappaleet juotettuna kiinni.
Silmän puolikas vielä puuttui,
mutta halusin näyttää asiakkaalle kiillotetun
 silmän puolikkaan.


Toisen onnistuneen valmun jälkeen, oli avain riipuslenkkiä vaille valmis. Riipuslenkin tein nopeasti neliskanttisesta hopealangasta. Sopi avaimen silmään kuin nenä päähän.

Kokonainen silmä.


Juotettuani riipuslenkin oli avain kokonainen ja valmis. Lopuksi päätin laittaa vähän kemiallista patinaa, eli blitzata sen.

Avainriipus täysin koottuna.

Avain blitzauksen ja loppukiillon jälkeen.

Loppukiillotuksen jälkeen oli avainriipus valmis. Ja mahtavan näköinen. Oli kuulemma myös megahitti lahjanakin.


Tämmöisenä tilaajalle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti