Tietoja itsestäni

Hei, olen Antonio, valmistunut hopeaseppäartesaaniksi Lahden Salpauskeskuksesta. Nyt opiskelen kultasepääartesaaniksi samassa paikassa. Tästä blogista pääset seuraamaan opiskeluaikani tekemiäni projekteja.

keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Kolmen sormuksen harjoitus

Sain lusikan mallikkasti valmiiksi, ja vielä ajoissa, joten päätin kokeilla jotain mitä olin jo jonkin aikaa himoinnut. Nimittäin sormusten tekoa. Tosin opettaja kehoitti tekemään ensin harjoittelukappaleen messingistä, lähinnä jotta oppisin sormuksen mittojen perusteet. Perusteiden jälkeen päästiinkin sitten hopean ääreen.



Vasen: Antiikin Rooman kuviotyylillä koristeltu sormus
Keskellä: Kiiltävä pyöreäpintainen ja pohjainen sormus
Oikealla: Messinkinen harjoitus sormus


Päätin aloittaa yksinkertaisesta sormuksesta. Muotoilin alkuaihion ensin sopivan ohkaiseksi, jotta sitä voisi vetää lankaraudan läpi haluamani muotoiseksi ja paksuiseksi. Ennen vetämistä ohensin vielä pätkän aihiosta niin että se mahtuisi raudan lävitse. Raudan läpäisevästä pätkästä otin kiinni vetopihdeillä, ja vedin sitten loputkin hopeasta vetoraudan läpi, näin ohentaen ja venyttäen hopeata.
Parin vedon jälkeen, oli sormuksen ainevahvuus sopiva.
Seuraavaksi sahasin sormuksesta sopivan mittaisen, ja sitten taivutin päädyt yhteen niin, että sahatut pinnat olivat vastakkain, täten muodostaen tulevan sauman. Juoton jälkeen sormus naputeltiin muotoon ja käytettiin hapossa, jolloinka siitä tuli puhtaan valkea, hapon jättäessä pintaan hienohopeakerroksen.


Sormus hienohopeakerroksen peittämänä



Hapon jälkeen filssasin sauman pois näkyvistä ja kiillotin sormuksen valmiiksi. Olin tyytyväinen ensimmäiseen hipesormukseeni, ja päätin pitää sen itselleni.

Seuraavan sormuksen tein käyttäen antiikin Rooman kuviotyyliä jäljittelevää kuviovalssia.
Aihio siis muotoiltiin ensin tangoksi, joka sitten käytettiin kuviovalssin läpi kerran, muodostaen kuvion pintaan. Tämän jälkeen aihio taivutettiin umpinaiseksi, juotettiin, ja pyöristettiin sormusraudan avulla. muotoilun jälkeen sormus hapotettiin ja kiillotettiin.
Lopputulos oli erinomainen, ja päätin taas pitää sen itselläni. Päätin myös tehdä toisen samanlaisen sormuksen, ja antaa sen lahjaksi eräälle tärkeälle henkilölle.



Antiikin Rooman sormus hienohopeapinnalla



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti