Tietoja itsestäni

Hei, olen Antonio, valmistunut hopeaseppäartesaaniksi Lahden Salpauskeskuksesta. Nyt opiskelen kultasepääartesaaniksi samassa paikassa. Tästä blogista pääset seuraamaan opiskeluaikani tekemiäni projekteja.

torstai 17. lokakuuta 2013

Kaksitasoinen sormus

Harjoitussormusten valmistuttua, olin laittanut enemmän kuvia ja päivityksiä opiskelustani erääseen tunnettuun populaarimediasivustoon. Tämän kyseisen sivun kautta ovat ystäväni päässeet omavalintaisesti seuraamaan opintojeni ja töideni tilanteita, ja nyt hopealusikan valmistuttua, alkoi lähipiirini kiinnostus töitäni ja taitojani kohtaan herätä.

Eräs opettajistani lukioajoiltani kommentoi ylistävästi töitäni, ja oli kiinnostunut mahdollisista tilaustöiden teettämisistä. Kävime pienen keskustelun siitä, mitä kaikkea voin tehdä, ja minkälaisissa hinnoissa liikkuisimme, jonka jälkeen opettaja päätti haluta sormuksen.
Olin itsekin ihan mielissäni päätöksestä, sillä itse pidän erityisesti sormusten tekemisestä. Sovimme että tulisin Lahdesta henkilökohtaisesti opettajan luokse, jotta voisimme yhdessä suunnitella hänelle sormuksen.

Eksoottisen etelän matkani aikana saimme suunniteltua yksinkertaisen, mutta silti käytännöllisen muotoisen, ja esteettisen sormuksen, jonka tulisin toteuttamaan sillä välin kun muut luokallani olivat vielä tekemässä lusikoitaan.

Sormuksesta oli tarkoitus tulla kaksitasoinen, matalempi taso jonka keskellä olisi puolipyöreä harjas, joka kiersi koko sormuksenn kehän.

Sormuksen aihio, muotoiltuna valmiiksi huottmaista varten
Sopivan mittaisen hopeapalan löydyttyä lähden vetämään hopeapalan kuviovalssin läpi. Kuviovalssi antaa sormukselle vaatimani muodon, ja jäljestä tulee tasaisempaa kuin jos sitä viilalla yrittäisi aikaan saada.

Kun sormus on kuvioitu ja hiottu, sitä väännetään niin, että päädytä ovat kohtisuoraan kiinni toisissaan. Sen jälkeen sormusta kuumennetaan vähän, niin että voidaan laittaa booraksia tulevan sauman kohdalle. Booras puhdistaa sauman, ja auttaa juotetta juoksemaan tasaisesti saumalle. Sitten kun booras on levitetty, sormus kuumennetaan hehkuvaksi, kunnes juote sulaa sormukseen, ja juoksee saumaan sinetöiden sormuksen päät yhteen.

Sauma on nyt hiottu ja filssattu niin ettei sitä erota muusta sormuksesta lainkaan.

Kun sormus on jäähdytetty vedessä juottamisen jälkeen, voidaan se muotoilla sormuksen muotoiseksi, elikä pyöreäksi. Tämän jälkeen onkin jäljellä sauman kätkeminen filssaamalla, ja loppukiillotus.

Lopputulos: kiiltävä ja sileäEi kommentteja:

Lähetä kommentti