Tietoja itsestäni

Hei, olen Antonio, valmistunut hopeaseppäartesaaniksi Lahden Salpauskeskuksesta. Nyt opiskelen kultasepääartesaaniksi samassa paikassa. Tästä blogista pääset seuraamaan opiskeluaikani tekemiäni projekteja.

sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Sydänkilluke

Saatuani yhden tilaustyön valmiiksi, tulikin jo toinen tilaus. Ystäväni, luokkalainen lukioajoiltani, kiinnostui myös teoksistani, kun kuuli tekemästäni tilaustyöstä. Ystäväni kertoi ettei hänellä ollut mitään varsinaista lempisormusta, osittain pienten sormiensa takia. Joten täysin mittatilattu sormus olisi täydellinen ratkaisu tähän ongelmaan. Sen lisäksi hän saisi sormuksen jonka hän itse pääsisi suunnittelemaan ja josta tulisi täysin ainutlaatuinen.

Sovimme kahvittelut, jonka aikana suunnittelimme hänelle sormuksen. Päästyämme päätökseen sormuksen tyylistä, muodoista ja pinnoista, oli aika ottaa sormen ympärysmitta ja sanoa hyvästit. ensi-tapaamisella minulla olisi sormus ja toivottavasti toinen tyytyväinen asiakas.

Aloitin tämän sormusprojektin työstämällä itselleni sopivan aihion 3mm paksuisesta levystä. Leikkasin levystä liuskan joka oli n. puoli senttimetriä korkea, sormimitan pituinen ja 3mm paksu. Sitten hehkutin aihion, jonka jälkeen vedin sen läpi kuviovalssista. Kuviovalssi muotoili aihiota niin, että keskelle aihiota tuli puolipyöreä "harja" koko aihion pituudelta. Harjan kummallekin puolelle jäi tasaiset pinnat.

Pintapuolien muotoilun jälkeen, viilasin ja filssasin tulevat saumapinnat puhtaiksi, jonka jälkeen taivutin pinnat vastakkain. Hehkutin aihion yhtenäiseksi rinkulaksi, jonka jälkeen muotoilin sormuksen pyöreäksi sormusrautaa ja sormussupistina käyttäen. Loppuviilaus sauman kohdalla, niin että sauma sulautui pinnan muotoon, ja sitten alkoikin haastava osuus.

Oli aika yhdistellä osat. Ai niin, tähän sormukseen kuului osia. Tai pikemminkin osa. Suunnitelmassa oli puhetta "sydänlenkistä", eli sydämmen muotoisesta palasta, joka kiinnitetään sormukseen puolikkaalla lenkillä. Tämän kiinnittäminen osoittautuikin haastavaksi, lähinnä koska kiinitettävät palat olivat pieniä ja näin myös herkkiä sulamiselle.
Lisäksi juotosnesteen laittaminen puolilenkin juottopinnoille oli haastavaa. Pariinkin otteeseen juotosnestettä karkasi halutulta alueelta, ja jouduinkin sitten putsaamaan sormuksen kokonaan, jonka jälkeen sain sitten asetella kaikki palaset takaisin juottamispaikoilleen.




Juotosasetelmia. Oikealla pihti pitää sydänlenkistä kiinni, puolikas lenkki roikkuu vapaana.



Itse juote juoksi moitteitta. Hopean jäähdyttyä tarkistin juotosliitokset sekä varmistin, että sydänkilluke roikkuisi vapaasti puolilenkissä. Sydän riippui vapaana, mutta huomasin että toinen puolilenkin pää ei ollut juottunut kunnolla kiinni. Hetken asettelun jälkeen pääsin lämmittämään hopean uusiksi, ja tällä kertaa varmistin ettei juotteesta ollut pulaa.




Puolilenkin toinenkin pääty nyt kunnolla juotettuna



Tällä kertaa puolilenkin toinenkin pääty juottui kunnolla. Viilasin ylimääräisen juotteen pois, jonka jälkeen filssasin korun pinnat, etenkin sormuksen reunat sileiksi. Sitten oli aika kiillottaa somrus.
Sormus uusintajuotoksen jälkeen. Juotetta on annettu reilulla kädellä.



Kiillotuksen jälkeen sormus oli valmis. Parin päivän päästä se olikin esitelty omistajalleen, joka oli hyvin tyytyväinen. On omistajan lempisormus edelleenkin.
Valmis sormus ja tyytyväinen seppä kameran takana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti